Σιταράκι για τις ψυχές που αγαπούσαμε


Υλικά:
250 γρ. σιτάρι 
125 γρ. φρυγανιά τριμμένη 
250 γρ. καρύδι χονδρό κοπανισμένο 
250 γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο καβουρδισμένο χονδρο-κοπανισμένο 
1/2 ποτήρι ινδοκάρυδο 
125 γρ. σταφίδες ξανθές 
100 γρ. σταφίδες μαύρες 
ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
2 κ.γ. κανέλα 
ρόδι μια χούφτα 
για το στόλισμα: 
ελίτσες σοκολατένιες 
αμύγδαλο αποφλοιωμένο καβουρδισμένο 
σταφίδες ξανθές και μαύρες 
ρόδι

Εκτέλεση:
Πλένουμε το σιτάρι αποβραδίς και το αφήνουμε όλη νύχτα στο νερό. Το πρωί το ξεπλένουμε και το βράζουμε καλά για 40'. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 30' να απορροφήσει τη θερμοκρασία και να φουσκώσει μόνο του χωρίς να σκάσει. Το στραγγίσουμε καλά στο σουρωτήρι. Το απλώνουμε σε πετσέτες και το αφήνουμε να στεγνώσει και όχι να ξεραθεί. Ξεπλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε σε ζεστό νερό για 3'', να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε σε πετσέτα. Σε μια λεκάνη βάζουμε το σιτάρι, το ινδοκάρυδο που θα τραβήξει την υγρασία, το ξύσμα, το ρόδι, την κανέλα, το καρύδι, το αμύγδαλο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το όλον σε ένα δίσκο ή πιατέλα και τα στρώνουμε έτσι ώστε να σχηματίσουν λόφο, βουναλάκι. Καλύπτουμε από πάνω με τη φρυγανιά και με μια λαδόκολλα το πατάμε να γίνει λείο. Απλώνουμε από πάνω τη ζάχαρη και ξαναπατάμε ελαφρώς με τη λαδόκολλα για να γίνει λείο και η ζάχαρη.

Στόλισμα: 
Γύρω, γύρω βάζουμε σε σειρά τις σοκολατένιες ελιές, Στο μέση δημιουργούμε το περίγραμμα ενός μεγάλου σταυρού με σταφίδες και το γεμίσουμε με ρόδι. Σχηματίσουμε λουλούδια με τα αμύγδαλα σαν πέταλα με ένα σπόρι ροδιού στη μέση και κλωναράκια και φιλαράκια από ρόδι και σταφίδες. Φαντασία να υπάρχει.

Το σιτάρι: Συμβολίζει τις ψυχές των πεθαμένων
Η φρυγανιά: Συμβολίζει το ελαφρύ χώμα που σκεπάζει τον πεθαμένο. Κάποιοι χρησιμοποιούν καβουρδισμένο αλεύρι
Η ζάχαρη: Συμβολίζει τη γλυκύτητα του Παραδείσου
Το ρόδι: Συμβολίζει τη λαμπρότητα του Παραδείσου
Από εκεί και ύστερα προσθέτουμε διάφορα άλλα υλικά για γεύση και άρωμα δικής μας αρεσκείας.





CONVERSATION

Featured Post