Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό(λιωμένο)
Για το σιρόπι
400 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
20 γρ. γλυκόζη
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ρυζάλευρο
10 αυγά
400 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι βανίλια - η βανίλια σε σκόνη
Σαντιγί
1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Κάνουμε πρώτα το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 1 μόνο λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Ξένουμε το φύλλο κανταΐφι, το κόβουμε τούφες και το απλώνουμε σε ένα ταψί. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Κάνουμε την κρέμα:
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και ανάβουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια και γρήγορα με ένα σύρμα για να μη κόψουν τα αυγά και κολλήσει κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας. Λίγο πριν αρχίσει να σφίγγει, αφαιρούμαι το κλωναράκι της βανίλιας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σφίξει καλά. Ρίχνουμε μέσα 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα. Κάθε τόσο την ανακατεύουμε με το σύρμα για να μην πετσιάσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνουν σαντιγί και με τη μισή αραιώνουμε την κρέμα που έχει κρυώσει καλά. Προσοχή μην κόψουμε τη σαντιγί από το πολύ ανακάτεμα. Ρίχνουμε την κρέμα επάνω στο ψημένο κανταΐφι,αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια βάζουμε την σαντιγί, γαρνίρουμε με κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης. Εμένα μου αρέσει και με ότι γλυκό κουταλιού έχω ρίχνω και λίγο από επάνω και παίρνει μια υπέροχη γλύκα. Αυτό το γλυκό το κάνουμε στα μέρη μας συνήθως της απόκριες.
CONVERSATION