Υλικά
250 γρ κορνφλάουρ
3 φλιτζ. ζάχαρη
4 φλιτζ. νερό
250 γρ φυτική μαργαρίνη (π.χ. ΒΙΤΑΜ)
1/2 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα
1/2 κ.γλ. κανέλα
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Λιώστε 1 κ.σ. βιτάμ σε τηγάνι και καβουρδίστε ελαφρά τα αμύγδαλα. Πάρτε 1 φλιτζ. ζάχαρη και ανακατέψτε το με το κορνφλάουρ, την κανέλα και τις βανίλιες σε ένα μπωλ. Προσεχτικά προσθέστε το νερό και ανακατέψτε καλά. Λιώστε 2 κ.σ. βιτάμ σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίστε ν’ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει η ζάχαρη σαν λιωμένη καραμέλα βουτύρου στο χρώμα. Αν δεν έχετε ξανακάνει καραμέλα, θα συμβούν τα εξής: αρχικά θα μοιάζει με αλεύρι, μετά θα γίνει σαν ψίχουλα, μετά θ’αρχίσει να λιώνει στον πάτο και να σκουραίνει, μέχρι να γίνει σαν λιωμένη καραμέλα. Βγάλτε από τη φωτιά. Προσθέστε το μείγμα του κορνφλάουρ, ανακατεύοντας καλά. Είναι φυσιολογικό να σκληρύνει η καραμέλα προσθέτοντας το κρύο υγρό. Ξαναβάλτε σε μέτρια φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα. Σιγά σιγά τα κομμάτια καραμέλας θα λιώσουν. Σιγοβράστε ανακατεύοντας μέχρι ν’αρχίσει να πήζει. Προσθέστε τότε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το υπόλοιπο βιτάμ λιωμένο. Συνεχίστε ν’ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να γίνει πιο διαυγές και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε σταματήστε το ανακάτεμα και αφήστε να «πιάσει» το γλυκό στον πάτο, για 5′-7′. Βγάλτε από το μάτι και αναποδογυρίστε το γλυκό προσεκτικά σε πιατέλα. Ο «καμμένος» πάτος θα γίνει μια πολύ ωραία καβουρδισμένη καραμέλα στην επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίστε με κανέλα και ζάχαρη και σερβίρετε αφού κρυώσει.
CONVERSATION