Γλυκό συκαλάκι με μεράκι



Υλικά
50-60 κομμάτια σύκα
3 κιλά ζάχαρη
2 λεμόνια
1 λίτρο και 250 γρ νερό
ξυλάκια γαρίφαλου
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα ένα-ένα,κόβουμε τα κοτσανάκια, αφαιρούμε με ένα μαχαίρι το σκληρό σημάδι που έχουν από την κάτω μεριά και τα τρυπάμε λίγο με το μαχαίρι σε κάνα δύο μεριές. Βράζουμε τα σύκα περίπου για 10' μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πλένουμε με άφθονο νερό τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό ρίχνουμε και το χυμό από τα λεμόνια και τα αφήνουμε εκεί για 10 ώρες στο επόμενο στάδιο τα σουρώνουμε και τα πλένουμε με καθαρό νερό. Μόλις τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο ξυλάκι στο μέρος που κόψαμε με το μαχαιράκι. Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη βράζουμε το σιρόπι ρίχνουμε ένα-εν τα σύκα στο σιρόπι και τα βράζουμε περίπου για 15 λεπτά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 12 ώρες μετά από 12 ώρες ρίχνουμε στο γλυκό μας μισό λεμόνι και το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι να είναι πηχτό και όχι αραιό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στα βάζα. Μικρό μυστικό το λεμόνι αντικαθιστά την ασβέστη που βάζανε οι μανάδες μας για να είναι το σύκο τραγανό και να φεύγει η πικράδα εάν είναι πικρό το σύκο πάντως εμένα τα σύκα δεν είναι καθόλου πικρά  Εάν αποφασίσετε να το κάνετε καλή επιτυχία σας εύχομαι.











CONVERSATION

Featured Post