Το δικό μου σπιτικό τσουρέκι

Υλικά
12 κρόκους αυγών
12 ασπράδια
5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 λίτρο γάλα
1 κούπα βούτυρο (225 γραμμάρια)
100 γραμμάρια μαγιά νωπή
1 κουταλάκι μαχλέπι ή μαστίχα χίου κοπανισμένη
ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου 
Η μαγιά
Ξεκινάμε την παρασκευή διαλύοντας σε ένα μπολ τη μαγιά σε χλιαρό νερό, ενώ προσθέτουμε και μια κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να διαλυθούν καλά και να γίνουν ένα μείγμα Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Αφήνουμε για μία ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
Η μαρέγκα

Στη συνέχεια χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους όπως την ομελέτα, και τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Το μπολ που χτυπάμε τα ασπράδια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο και βαθύ.
Το ανακάτεμα
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το μαχλέπι το ξύσμα, το χυμό και ανακατεύουμε με το χέρι. Αν δεν βάλεις χέρι δεν γίνεται νόστιμο! Κανόνας!
Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, και τη μαρέγκα με μεγάλη προσοχή. Η μαρέγκα πρέπει να ενσωματωθεί ομοιόμορφα και σιγά σιγά στο υπόλοιπο μείγμα, όχι απότομα και βιαστικά γιατί θα ξεφουσκώσει. Ένα απαλό και ήρεμο ανακάτεμα με το χέρι εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα.
Το αλεύρι
 Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα το φουσκωμένο ζυμάρι με τη μαγιά, ενώ σιγά σιγά μας προσθέτει κάποιος το υπόλοιπο αλεύρι, φτιάχνουμε μια όμορφη και απαλή ζύμη. Όταν πάρει όλο το αλεύρι η ζύμη θα κολλάει πολύ λίγο στα χέρια.Βάζουμε και το βούτυρο στο τέλος της ζύμης και το ζυμώνουμε λίγο ακόμα να ενσωματωθεί στη ζύμη.

Το πλέξιμο
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο και έχει πάρει όλο το βούτυρο, αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια και πλάθουμε μικρές πλεξούδες ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε.
Απλώνουμε τις πλεξούδες σε ταψιά με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και τα μεταφέρουμε σε ένα ζεστό δωμάτιο και περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι τα τσουρέκια να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
Το στόλισμα
Όταν τα τσουρέκια έχουν διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος, τα αλείφουμε με ένα μείγμα αυγού και γάλακτος. Αυτό θα τους δώσει αυτό το τέλειο γυαλιστερό χρώμα που παίρνουν όταν ψήνονται.
Πάνω από το αυγό, τα πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι.
Αλλά γίνεται τσουρέκι χωρίς αμύγδαλο?
Είναι σαν Πάσχα χωρίς αρνί.
Το ψήσιμο
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 16-18 λεπτά. 
Εμένα μου βγήκανε εάν θυμάμαι καλά 13με 14τσουρέκια 350γρ το ένα.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο υπέροχα και νόστιμα τσουρέκια ήταν.
Οσονούπω ετοιμάζομαι και για φέτος κορίτσια ετοιμαστείτε να κάνετε
πάταγο στην κουζίνα σας με τα τσουρέκια αυτά.




CONVERSATION

Featured Post