ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
3 αυγά
30 γρ. φρέσκο γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. κακάο
1 βανίλια
ΓΕΜΙΣΗ
500 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ. πραλίνα φουντουκιού (μερέντα, νουτέλα)
ΣΙΡΟΠΙ
200 γρ. νερό
150 γρ. λευκή ζάχαρη
Μισό λεμόνι
Με το ξεκίνημα βάζουμε την κρέμα γάλακτος στην κατάψυξη. Σε
ένα κατσαρολάκι βάζουμε 200 γραμμάρια νερό, 150 γραμμάρια λευκή ζάχαρη και μισό
λεμόνι (έτσι όπως είναι). Ανακατεύουμε και βράζουμε για 3 λεπτά. Το
κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking, το αλάτι, τη
βανίλια και το κακάο. Χτυπάμε στο μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα τα αυγά με την
ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το γάλα. Αλλάζουμε
στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 με 25 λεπτά. Μόλις ψηθεί το τουμπάρουμε σε
πιατέ-λα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
ΓΕΜΙΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη πλέον κρέμα γάλακτος σε
σαντιγί. Με το που θα πάρει τη μορφή της σαντιγίς σταματάμε, αλλιώς θα
νερουλιάσει. Τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα τέταρτο να σφίξει καλά και μετά στο
μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού κουταλιά -
κουταλιά. Η σαντιγί θα αλλάξει χρώμα σχεδόν αμέσως.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το παντεσπάνι με ένα μακρύ μαχαίρι ψωμιού οριζόντια
σε 2 δίσκους. Βάζουμε το έναν δίσκο σε πιατέλα και τον περιχύνουμε (ή τον
αλείφουμε με ένα πινέλο) με το μισό από το σιρόπι που φτιάξαμε. Αδειάζουμε πάνω
στο δίσκο το 1/3 από το μίγμα της γέμισης και το απλώνουμε να πάει παντού
ομοιόμορφα. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε κι αυτό με
το υπόλοιπο μισό σιρόπι και το καλύπτουμε (το παντεσπάνι) με το υπόλοιπο μείγμα
φροντίζοντας να καλύψουμε καλά και τα πλάγια! Για το στολισμό μπορείτε να
χρησιμοποιήσετε τα γνωστά πουράκια πραλίνας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και
τρούφα σοκολάτας τριμμένο φουντούκι
μπισκότο.
CONVERSATION